Slik får du flere soverom og mye overnattingsplass på hytta

For noen er det å dra på hytta en fin måte å koble ut fra resten av omverdenen, hvor en kan være helt alene med seg selv og tankene sine. Men for veldig, veldig mange er det å dra på hytta en sosial aktivitet. Til hytta drar en for å slappe av og for å være sosial med familie, venner og andre hyttenaboer.

– Å dra på hytta er for de fleste en sosial greie. Har man en hytte ønsker man som regel å ha plass til mange kjente og kjære. Ikke bare til barn og eventuelle barnebarn, men også venner, kjærester og andre bekjente. Er det noen i vennegjengen som har tilgang til en hytte kan hele vennegjengen dra dit og ha det kjekt sammen, sier Henrik Stensson, daglig leder hos Hellvik Hus Geilo.

Besøk i flere dager

Skal en ha besøk er det fint å kunne tilby gode muligheter for overnattingsplass på hytta, slik at gjester kan bli værende over flere dager.

Ofte ligger hytta noen timer unna, og da er det greit å kunne bli værende en stund når en først tar turen.

Har man en hytte ønsker man som regel å ha plass til mange kjente og kjære

– Når en skal sikre god plass til overnatting er det viktig å tenke strategisk fra starten av. En fordel med overnatting på hytte er at de aller fleste tåler å bo litt trangere på hytta enn hva en gjør hjemme. Det åpner opp for en del spennende løsninger, sier Stensson.

Har hytta blitt for liten for familien og det er på tide å bygge ny? Da kan en ferdighytte være løsningen.

Populært med køyer

På Geilo har Stensson og resten av Hellvik Hus Geilo mye erfaring med å lage lure, gode løsninger for å sikre nettopp mye plass til overnatting. Da er det viktig å ha mange, men små soverom som ikke tar så mye areal.

På et hyttesoverom kan en klare mye med så lite som fem kvadratmeter.

– Køyer er en kjempefin løsning. Samtidig er det lurt å ha skuffer og skap integrert i sengene. På den måten sikrer en både komfort og plass, selv i mindre rom, sier Stensson og understreker at det er flere faktorer som er viktige å tenke på når en tilrettelegger for mindre soverom.

– For eksempel må en tenke nøye gjennom plassering av vindu kontra dør, og hvor sengen skal plasseres i forhold til nettopp dør og vindu, fortsetter han.

Vurder en møbelsnekker

Å utnytte loftet er lurt når man skal sørge for mye plass til overnatting. Der klarer en som regel å få inn en del soveplass hvis en tar i bruk gode, kreative løsninger.

– Da kan det være lurt å vurdere en møbelsnekker til å lage spesialløsninger som ikke er etter standardmål. For eksempel kan det være lurt å utnytte skråtak, og legge til rette for hems, sier Marianne Rudningen, prosjektkoordinator hos Hellvik Hus Geilo.

Det være lurt å vurdere en møbelsnekker til å lage spesialløsninger som ikke er etter standardmål.

For eksempel kan en lage senger som er kortere eller smalere enn standard, eller senger i rekke langs veggen.

– Mange antar at slike tilpasninger er veldig kostbare. Riktignok koster det, men det trenger ikke nødvendigvis bli veldig dyrt. Samtidig kan slike spesialtilpasninger gjøre at en slipper å bruke penger på tilbygg på et senere tidspunkt, fortsetter Rudningen.

Anneks et fint alternativ

For hvis man ønsker ekstra soveplass på hytta, men ikke har mer plass igjen innendørs finnes det flere tilbygg-alternativer.

Noen bygger stabbur, andre setter opp gjestehus, men det vanligste er kanskje anneks.

– Både stabbur og gjestehus krever som regel større tomter og tykkere lommebok, men et anneks er mer oppnåelig både med tanke på budsjett og med tanke på plass på tomten. Men det som uansett er verdt å merke seg er at kostnaden ved et tilbygg, uansett hvilket, fort kan bli høyere enn om en hadde sikret nok plass i hytta fra start av, sier Stensson.

5 tips for flere sengeplasser

  • Velg små soverom
  • Bruk køyesenger
  • Vurder en møbelsnekker
  • Sett flere senger etter hverandre langs samme vegg
  • Utnytt areal på loftet

Kontakt oss

Lurer du på noe? Ta kontakt!