Hva skal jeg velge – renovere den gamle hytta eller bygge ny?

Selv om vi nordmenn er glade i å dra på hytta er ikke hytteliv et nytt fenomen her i landet.

Vi har alltid vært glade i å dra på hytta, også for mange år siden. Derfor har vi nordmenn bygget hytter i lange tider. Det betyr at mange av hyttene som står rundt omkring i landet i dag er gamle.

Mange av disse er fortsatt i god forfatning og helt uproblematiske å ta i bruk.

For noen hytter har tiden tatt dem igjen, og både standard, planløsninger og utseende er gått ut på dato.

– Det er som regel mange gode minner og mye nostalgi knyttet til en gammel hytte som gjerne har vært i familien i generasjoner. Det er der en har tilbragt mange sommerferier som liten. Disse minnene og opplevelsene vil en videreføre til sine barn, sier Paul Hein Haneferd, salgssjef hos Hellvik Hus Sør-Vest.

– Men selv om en er kjempeglad i hytta er det alltid noen små feil og mangler en går og irriterer seg over. Kanskje er det den lave takhøyden, kanskje er det et lite hensiktsmessig plassert kjøkken eller kanskje er det en dårlig utnyttet hems, fortsetter han.

Moderne standard

Problemer som lav takhøyde, ugunstig plassering av kjøkken og upraktisk hems kan en i og for seg leve med, men andre vanlige problemstillinger i gamle hytter er utfordringer som råte, lukt og fukt.

Konstruksjonen kan ha slitasjeskader, eller det kan ha kommet skadedyr. Dette er problemstillinger som kan gi utfordringer det er vanskeligere å akseptere.

Har man en flott eiendom, men en hytte som råtner på rot kan verdien svinne bort.

Da blir fort det store spørsmålet om en skal renovere hytta, eller om en rett og slett skal rive den gamle og bygge en ny.

– Bygger en ny hytte får man et bygg som er laget etter dagens standard, med gode og fornuftige planløsninger som er tilpasset dine behov og en er sikret godt inneklima. Spesielt inneklima er en utfordring i gamle hytter. Skal man renovere en gammel hytte ender man opp med mye av det samme en hadde i ny drakt, men til en ganske høy pris, sier Haneferd.

Glemte kostnader ved renovering

For selv om nostalgi-faktoren i en gammel hytte kan være stor, og at det derfor kan være vanskelig å kvitte seg med den, er det klart at også den økonomiske biten spiller inn om en skal velge mellom å totalrenovere en gammel hytte eller bygge en ny. En løsning kan være å bygge ferdighytte.

Bygger en ny hytte får man et bygg som er laget etter dagens standard. Med gode og fornuftige planløsninger som er tilpasset dine behov og en er sikret godt inneklima.

– Mange ser for seg at det er mye billigere å total-renovere enn å bygge nytt. Regnestykket er ikke nødvendigvis så enkelt, sier Haneferd, og viser til utgiftsposter ved renovering som er kostbare, men som en kanskje ikke tenker på når en ser gjennom kostnadene.

– For eksempel må en rive noe, en må fysisk fjerne den bygningsmasse som må skiftes ut og en vil muligens bevare noen gamle elementer på en skånsom måte. Det koster tid og penger. Oppretting og utbedring kan være svært tidkrevende og dermed bli en økonomisk krevende prosess.

Verdi ved videresalg

For noen er det helt utenkelig å selge hytta, men for andre er nettopp salg en aktuell problemstilling.

Hytter som ligger fint plassert både langs på sjøen og på fjellet kan ha stor verdi. Da gjelder det å forvalte den verdien på en god måte.

For enten om du ønsker å totalrenovere eller å bygge helt ny hytte kan det være med utgangspunkt i framtidig salg.

– Har man en flott eiendom, men en hytte som råtner på rot kan verdien svinne bort. Men har du den samme eiendommen med en ny hytte vil verdien kunne øke betraktelig. Å bygge nytt trenger ikke bare handle om komfort og nostalgi, det kan også handle om videre-salg. Og da gir i mange tilfeller en ny, flott ferdighytte en verdiøkning som kan være meget gunstig sier Haneferd.

6 gode grunner til å bygge ny hytte

  • Høyere standard
  • Sikret godt inneklima
  • Fornuftige, moderne planløsninger
  • Komfort
  • Verdi ved eventuelt videresalg
  • Ny hytte gir tid til andre ting enn vedlikehold

Kontakt oss

Ta kontakt!